2-Business center Elan Properties 20220817

Бизнис центар Елан Пропертис

Скопје, Македонија 

Адитив за водоотпорност на бетонот со – кристализаија Xypex Admix C1000 NF  Хидроизолација на темелни плочи подрумски ѕидови  и лифтовски јадра подземна гаража  од  објектот од 1,2,3  дела во бетон во 1100.0 м3  или вкупно употребено 3300,0 кг Admix C1000 NF.

Пред 50 години, прикажувајќи генијална остроумност, група хемичари во „Xypex Chemical Corporation“ создадоа технологија што го измени начинот на кој бетонот се заштитува од течности што навлегуваат во него.

tech-banner

Основа за создавањето за технологијата со кристализација „Xypex“ претставуваше длабокото разбирање на хемискиот и физичкиот состав на бетонот. Бетонот е порозен. Неговите капилари што наликуваат на тунелисе природен дел од неговата маса, и дозволуваат минување на вода и други течности. Истражувачите во„Xypex“ја препознаа можноста за хемиски третман што би ги наполнил овие капилари, со цел да се спречи навлегувањето на вода и други течности од кој било правец. Со разлевање, реактивните хемиски супстанцииво производите на „Xypex“ ја користат водата како носечко средство за навлегување и патување низ капиларите на бетонот. Овој процес ја забрзува хемиската реакција меѓу „Xypex“, влагата и нуспроизводите од хидратацијата на цементот, со што се формира нова, нерастворлива кристализирана структура. Оваа интегрална структура ги пополнува капиларните патишта, со што бетонот станува водоотпорен.

Фактот дека технологијата со кристализација „Xypex“ сега има технички податоци, и се употребува во илјадници различни хидроизолациски проекти низ целиот свет, е доказ за оригиналниот концепт. Технологијата за хидроизолација со кристализација беше идеја што растеше, бидејќи хемичарите на компанијата „Xypex“ ги испитуваа својствата на бетонот и најдоа начин да го подобрат. Денес, ние ја продолжуваме традицијата.

 • Вовед во технологијата Crystalline на Xypex

  Основа на развојот на технологијата Crystalline на Xypex е темелното разбирање на хемискиот и физичкиот состав на бетонот. Бетонот е порозен. Неговите капилари во вид на тунели се природен дел од неговата маса и дозволуваат премин на водата и другите течности.

  Истражувачите во Xypex ја признаваат можноста за хемиски третман што би ги пополнил овие капилари за да се спречи навлегувањето на вода и други течности од која било насока. Оваа составна структура ги пополнува капиларните канали и го прави бетонот водоотпорен.
  2
 • Анимација за технологијата Crystalline на Xypex

  Како работата врз технологијата Crystalline на Xypex за водоотпорност и заштита на бетонот и понатаму е во рамките на интересот и фасцинираноста на специјалистите за бетон и градежните компании ширум светот. Преку повеќепати зголемен приказ на еден капилар, анимацијата покажува како Xypex навлегува во бетонот и како крајната резултатна каталитичка реакција води до формирање нерастворливи кристали и бетонска структура што е трајно водоотпорна дури и при висок хидростатски притисок.
  3
Scroll to top